IMG_4367 rotated

Library and Lecture Theatres for BARC

The Central Complex at the Bhabha Atomic Research Centre (BARC), Mumbai, has a distinct architectural style, originally designed by an Italian firm in the late 1960s. In the 1990s, there was a need to expand some of its facilities, due to the diminishing space available in the Central Library and the growing demand for the Lecture Theatre (or Central Auditorium). This proposal was put forward to the relevant authorities. After a detailed study, it was decided that an extension of the existing buildings would be the most economical and practical solution, and the debate on the aesthetics of the expansion was resolved by proposing structures that extended out of the main buildings, using the same architectural concepts. The library expansion plan shown below was accepted and carried out. The lecture theatres were not extended due to other planning reasons, but the design that was proposed is as follows.  

Elevation from central avenue

Twin-Tank Axis Landscaping for BARC

The site of this project, adjacent to the Central Complex in the Bhabha Atomic Research Centre (BARC), Mumbai, was once a beautifully landscaped garden of roses and bougainvilleas on a filled-up slope of the Trombay hill. The heavy rains in August 1991 washed off most of the loose soil and damaged more than a third of the flowering plants, creating a large crater. In order to save this hill of fertile red earth, and create another garden to grow flowering plants on the slopes, we proposed a landscaping scheme of hard and soft surfaces in a step-like fashion, which was symmetrical along the twin-tank axis. The hard surfaces are actually retaining walls, to prevent the forceful flow of monsoon water and stop soil erosion. Another row of walls was proposed longitudinally, at a distance of 100-150 feet, to retain the soil and create terraced spaces to plant flowers. Landscaping this site would […]

IMG_4346 rotated-001

Township for Nuclear Power Corporation

The Nuclear Power Corporation, an offshoot of the Department of Atomic Energy of the Government of India, was developing a township in southern India on a site along the coast. Shown below is a design proposal for this township. This was developed at Gherzi Eastern Ltd. under the mentorship of architect V. Sundareswaran, and then submitted to the NPC. This proposal retains the natural features of the land, including a gentle slope of flat land towards the sea, tree clusters, and two rivulets draining surface water into the sea. It resulted in an organic plan with housing clusters much in keeping with the rural neighbourhood of the site. There was a deliberate attempt to go away from the grid-iron patterns of urban layouts. The curvilinear geometry was well-received by the client, as it gave a lot of flexibility in design and broke the monotony of cluster patterns. The proposal including housing, in keeping with […]

DSC_6543

Taruna and Dev residence – Purva Parkridge

This is an interior designing project with renovation on an old townhouse – 2100 sft, both with structural and interior changes were made to blend the old and the new. The highlight of the design was the loft library created for the children which connects the upper floors vertically in this 3 storey townhouse. Complete turnkey design and execution , completed for Taruna Nandwani and Dev Pratap.

Villa 138, Sarjapur Road

This is a 3800 sq. ft. villa at Rainbow Residency, Sarjapur Road, Bangalore. It includes 4 bedrooms, home offices, library, bridge lounge, living, dining, kitchen and large front yard. The entire villa is walker- and disabled-friendly. All elements are simple and modern, with some use of Art Deco styles. Sunlight floods this courtyard-style house at all times of the day. Interior work is ongoing. View complete gallery on Flickr