IMG_4367 rotated

Library and Lecture Theatres for BARC

The Central Complex at the Bhabha Atomic Research Centre (BARC), Mumbai, has a distinct architectural style, originally designed by an Italian firm in the late 1960s. In the 1990s, there was a need to expand some of its facilities, due to the diminishing space available in the Central Library and the growing demand for the Lecture Theatre (or Central Auditorium). This proposal was put forward to the relevant authorities. After a detailed study, it was decided that an extension of the existing buildings would be the most economical and practical solution, and the debate on the aesthetics of the expansion was resolved by proposing structures that extended out of the main buildings, using the same architectural concepts. The library expansion plan shown below was accepted and carried out. The lecture theatres were not extended due to other planning reasons, but the design that was proposed is as follows.  

IMG_4346 rotated-001

Township for Nuclear Power Corporation

The Nuclear Power Corporation, an offshoot of the Department of Atomic Energy of the Government of India, was developing a township in southern India on a site along the coast. Shown below is a design proposal for this township. This was developed at Gherzi Eastern Ltd. under the mentorship of architect V. Sundareswaran, and then submitted to the NPC. This proposal retains the natural features of the land, including a gentle slope of flat land towards the sea, tree clusters, and two rivulets draining surface water into the sea. It resulted in an organic plan with housing clusters much in keeping with the rural neighbourhood of the site. There was a deliberate attempt to go away from the grid-iron patterns of urban layouts. The curvilinear geometry was well-received by the client, as it gave a lot of flexibility in design and broke the monotony of cluster patterns. The proposal including housing, in keeping with […]

Villa 138, Sarjapur Road

This is a 3800 sq. ft. villa at Rainbow Residency, Sarjapur Road, Bangalore. It includes 4 bedrooms, home offices, library, bridge lounge, living, dining, kitchen and large front yard. The entire villa is walker- and disabled-friendly. All elements are simple and modern, with some use of Art Deco styles. Sunlight floods this courtyard-style house at all times of the day. Interior work is ongoing. View complete gallery on Flickr